Tko su Anonymous i zašto se bore uz Ukrajinu?

Hakerska grupa Anonymous objavila je cyber rat Rusiji kao odgovor na njezin napad na Ukrajinu. Ali tko su Anonymous i kakav je njihov interes da se pridruže Ukrajini?

Sada lako prepoznatljivi po bijeloj maski s osmijehom, Anons su članovi decentraliziranog međunarodnog kolektiva tehnoloških aktivista i hakera. Kako bi tvrdili, Anonymous nije nitko i svatko odjednom, pri čemu svatko može potpisati svoj hakerski pokušaj pod imenom koalicije.

Njihovi ciljevi uključivali su vlade, državne organizacije, tehnološke divove i velika poduzeća. Možda najpoznatije po svojim politički i društveno motiviranim cyber napadima, mnogi ih smatraju "digitalnim superherojima", koji služe vlastitoj pravdi - osobito kada to ne učini policija.

“U novom videu koji je napravio Vibes, Anonymous predstavlja izvansudsku pravdu, superheroja koji ispravlja ono što normalan tok zakona ne može – ideja koja se može činiti jako privlačnom sada kada se obični izvršitelji pravde – policija – nekima čine kao izvor zločina”, piše Dale Beran za The Atlantic .

Vjeruje se da je grupa nastala 2003. na oglasnoj ploči 4chan, koja je dala naziv "Anonymous" svim korisnicima koji su odlučili ne navesti svoja korisnička imena. Uglavnom tinejdžeri, korisnici bi se okupili u virtualnim razgovorima kako bi razgovarali o modernoj politici.

Mali hakovi započeli su kao koordinirane šale i racije na online igre i sobe za razgovor. No do 2008. grupa je počela birati ozbiljnije mete, poput Scijentološke crkve. Istovremeno, njihove prepoznatljive maske Guya Fawkesa, koje je David Lloyd koristio kao inspiraciju u V for Vendetta , postale su simbol Anonymousa i njihove pobune protiv zlostavljača.

Anonymous protiv ugnjetavanja

S vremenom je mnogo ljudi uhićeno zbog povezanosti s Anonymousima u SAD-u, Velikoj Britaniji, Indiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Turskoj i drugim zemljama. Skupina je privukla pozornost FBI-a i raznih vlada nakon niza visokoprofilnih cyber napada.

Godine 2010. Anonymous je ciljao na PayPal, Visu, Amazon i Mastercard zbog ukidanja donacija WikiLeaksa.

Kasnije 2011. godine uspješno su pokrenuli DDoS napade na osam web stranica tuniske vlade tijekom tuniske revolucije. Nastavljajući s podrškom Arapskom proljeću, otkrili su lozinke e-mail adresa, kao i e-mailove, stotina bliskoistočnih vladinih dužnosnika i ciljali web stranice egipatske vlade tijekom egipatske revolucije.

Slijedili su mnogi napadi: od hakiranja web stranice sirijskog ministarstva obrane i postavljanja prodemokratske zastave na nju do pridruživanja Nigerijskoj fronti narodnog oslobođenja i Naija Cyber ​​Hacktivists.

Iako nisu sva djela  uvijek imala pozitivan ishod (primjerice, 2014. su  pogrešnog čovjeka za policijsku pucnjavu u Michaela Browna na prosvjedima u Missouriju 2014.), zaradili su im reputaciju boraca za pravdu.

Borba za Ukrajinu

Dana 24. veljače, haktivistički kolektiv objavio je da su službeno u cyberratu protiv ruske vlade nakon invazije na Ukrajinu.

Od tada su objavili bazu podataka Ministarstva obrane i Ministarstva gospodarskog razvoja Rusije, uklonili mnoge državne web stranice, uključujući vladinu.ru, hakirali ruske državne TV kanale i presreli ruske vojne komunikacije. 

“Anonymous ima stalne operacije kako bi vladine web stranice .ru ostale izvan mreže i prosljeđivale informacije ruskom narodu kako bi se oslobodili Putinovog stroja za državnu cenzuru. Također imamo stalne operacije kako bismo ukrajinski narod održali na mreži što je bolje moguće”, podijelio je kolektiv u tvitu.

Dok je većina ruskih organizacija šutjela o prirodi napada, Russia Today (RT) – državni TV kanal koji je Anonymous nazvao “ruskom propagandnom stanicom” – grupi je pripisao DDoS napade na svoje web stranice.

“Nakon izjave Anonymousa, RT-ove web stranice postale su predmet masovnih DDoS napada s oko 100 milijuna uređaja, uglavnom smještenih u SAD-u. Zbog napada moglo bi postojati privremena ograničenja pristupa web stranicama za neke korisnike, ali RT promptno rješava ove probleme, “, rekao je glasnogovornik RT-a Motherboard u e-poruci.

S druge strane, Roscosmos je zanijekao tvrdnje da je niz napada povezanih s Anonymousom doveo do toga da ruski dužnosnici izgube kontrolu nad svojim "špijunskim satelitima"Izvorno je hakerska skupina NB65 tvrdila da je zatvorila Control Center of the Russian Space Agency. Generalni direktor Roscosmosa Dmitrij Rogozin nazvao je lažnim informacije "sitnih prevaranta", prethodno navodeći da je ruska svemirska industrija učinkovito zaštićena od kibernetičkih napada.

Budući da je sukob u tijeku i da mnogi ruski subjekti nerado otkrivaju kibernetičke napade, može biti komplicirano provjeriti njihov izvor i točnost. Međutim, mnogi stručnjaci sugeriraju da je to doista u skladu s prethodnim djelima i mogućnostima Anonymousa.

“Može biti teško izravno povezati ovu aktivnost s Anonymousom, budući da će ciljani subjekti vjerojatno nerado objavljivati ​​povezane tehničke podatke. Međutim, Anonymousov kolektiv ima iskustvo u provođenju ovakve vrste aktivnosti i to je u velikoj mjeri u skladu s njihovim mogućnostima”, rekao je za Guardian Jamie Collier, konzultant američke tvrtke za kibernetičku sigurnost Mandiant .

Ali što je sljedeće? Kako se hakeri također pridružuju ruskim snagama – kao što je skupina za ransomware Conti koja je stala na Putinovu stranu  čini se da ćemo se naći ne samo u kibernetičkom ratu pod vodstvom države, već i u sukobu koji odražava privatne interese i osobne vrijednosti. Cyber-ratovanje se prilično razlikuje od tradicionalnog rata u smislu da neovisne haktivističke skupine često imaju isto toliko – ako ne i više – vještina i resursa da izazovu stvarne poremećaje.

U današnjem svijetu, kako smatraju neki stručnjaci, cyber napadi nisu neki zasebni digitalni incidenti koji više nemaju nikakav fizički učinak  oni su dio pravog rata koji se događa na terenu.

“Dugo smo teoretizirali da će kibernetički napadi biti dio arsenala svake nacionalne države i mislim da ono čemu svjedočimo po prvi put u ljudskoj povijesti je da su kibernetički napadi postali oružje prvog napada”, Hitesh Sheth, izvršni direktor Vectra AI, rekao je za CNBC .

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas