Rumunjski plinski div Rompetrol hakiran i zatražena je otkupnina

Tvrtka odgovorna za veliku mrežu benzinskih postaja u Rumunjskoj postala je žrtva napada ransomwarea, a odgovorna banda zahtijeva milijune da vrati ukradene podatke.

Podružnica KMG-a Rompetrol danas je objavila da je sinoć pogođena “složenim cyber-napadom” koji ju je prisilio da obustavi neke usluge na postajama i zatvori svoje web stranice.

Bleeping Computer je saznao da je banda kibernetičkih kriminalaca Hive preuzela odgovornost i prijeti da će procuriti podatke - šifrirane tijekom napada tako da im Rompetrol više ne može pristupiti - osim ako se ne plati otkupnina od 2 milijuna dolara.

Smatran da je jedan od sofisticiranijih aktera prijetnji, Hive je igrao na svom raznolikom nizu taktika, tehnika i procedura za provođenje u prosjeku tri napada dnevno otkako je prvi put otkriven u lipnju.

Nije poznato namjeravaju li Rompetrol ili njegova matična tvrtka KMG platiti otkupninu, ali tvrtka je rekla da blisko surađuje s kibernetičkim vlastima u Rumunjskoj "na rješavanju situacije".

“U stalnom smo kontaktu s Nacionalnom upravom za kibernetičku sigurnost”, stoji u priopćenju tvrtke objavljenom na LinkedInu. “Kako bi zaštitila podatke, tvrtka je privremeno obustavila rad web stranica i usluge Fill&Go, kako za flote tako i za privatne korisnike.”

Naglasio je da nisu sve njegove usluge ugrožene, a vozači i dalje mogu plaćati benzin u gotovini ili bankovnom karticom na njegovim postajama.

Rompetrol je dodao da rafinerija Petromidia - koja je, s kapacitetom prerade od više od pet milijuna tona godišnje, najveća te vrste u Rumunjskoj - nije bila pogođena napadom.

Za razliku od ove izjave, Bleeping Computer je rekao da je primio nepotvrđena izvješća da su IT sustavi rafinerije također provaljeni.

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas