Njemačka savjetuje građanima da ne koriste Kaspersky antivirus

Njemačka savezna agencija za kibernetičku sigurnost BSI upozorila je građane te zemlje da ne instaliraju i ne koriste antivirusni program Kaspersky, koji je u ruskom vlasništvu, rekavši da "sumnjaju u pouzdanost proizvođača".

Kaspersky sa sjedištem u Rusiji dugo je bio meta sumnjivih glasina na Zapadu o svom vlasništvu i odanosti ruskim vladarima.

U savjetu objavljenom danas, agencija je rekla

"BSI preporučuje zamjenu antivirusnog programa Kaspersky alternativnim antivirusnim programima"

Dodaje se

"Ruski IT proizvođač može sam izvoditi ofenzivne operacije, biti prisiljen napadati ciljane sustave protiv svoje volje, ili ga špijunirati bez njihovog znanja kao žrtva kibernetičke operacije, ili biti zloupotrijebljen kao alat za napadaje na svoje vlastitie kupce."

Čini se da se upozorenje ne temelji na nekoj konkretnoj prijetnji. Umjesto toga, usredotočuje se na ideju da bi se Kaspersky mogao koristiti protiv volje svoje uprave da naškodi umjesto da zaštiti svoje klijente. Upozorenje je prevedeno uz pomoć Google Translate:

Antivirusni softver, uključujući povezane usluge u oblaku u stvarnom vremenu, ima opsežne autorizacije sustava i, zbog sustava (barem za ažuriranja), mora održavati trajnu, šifriranu i neprovjerljivu vezu s poslužiteljima proizvođača. Stoga je povjerenje u pouzdanost i samozaštitu proizvođača kao i njegovu autentičnu sposobnost djelovanja presudno za sigurnu upotrebu takvih sustava. Ako postoje sumnje u pouzdanost proizvođača, softver za zaštitu od virusa predstavlja poseban rizik za IT infrastrukturu koju treba zaštititi.

Kaspersky, koji je među najvećim na antivirusnoj sceni od svog osnutka kasnih 1990-ih, istu tvrdnju je opovrgnuo, što nije iznenađujuće, da predstavlja rizik za zapadnjake. Umjesto toga navodi se da je odluka politički motivirana.

Glasnogovornik tvrtke rekao je za The Register

"Vjerujemo da se ova odluka ne temelji na tehničkoj procjeni proizvoda Kaspersky – za koju smo se kontinuirano zalagali s BSI-jem i diljem Europe – već se umjesto toga donosi na političkim osnovama... Kaspersky je privatni globalna tvrtka za kibernetičku sigurnost i, kao privatna tvrtka, nema nikakve veze s ruskom ili bilo kojom drugom vladom."

Također je dodao, ne spominjući rusku vojnu invaziju na Ukrajinu i njezino neselektivno ubijanje nenaoružanih civila kao rezultat

"Vjerujemo da je miran dijalog jedini mogući instrument za rješavanje sukoba. Rat nije dobar ni za koga."

Zaštitite uređaj sa Emsisoft Anti-Malware.


Je li vas antivirus iznevjerio? Mi nećemo. Preuzmite besplatnu probnu inačicu Emsisoft Anti-Malware i uvjerite se sami.

Image

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas