Najpametniji način da se zaštitite ransomwarea? Sigurnosna kopija!

  • VRIJEME ČITANJA: 7 MINUTA

Ovdje u Emsisoftu znamo da je ransomware sada najproblematičnija vrsta zlonamjernog softvera koji djeluje na uređaje i tvrtke s internetom.

Kao dobavljač sigurnosnog softvera, mogli biste očekivati ​​da ćemo vam ovim postom na blogu pokušati prodati naš proizvod kao vrhunsko rješenje protiv ransomwarea. Kvalitetan anti-malware program je od vitalnog značaja. Naš je softver zapravo specijaliziran za pronalaženje i blokiranje ransomwarea, ali postoji jedan dodatni sloj zaštite koji morate uzeti u obzir.

Što biste učinili da napadač dobije administratorski pristup vašem računalu i onemogući vaš antivirusni/anti-malware softver? Očistili su put za učitavanje dijela enkripcije svog ransomwarea na vaš stroj i sada su vaši podaci izgubljeni za vas. Softver protiv zlonamjernog softvera vrlo dobro detektira zlonamjerne datoteke, ali vas ne može spriječiti da otvorite svoja vrata kako biste pozvali zlonamjerne tipove unutra.

U nedavnoj prošlosti naš se laboratorij pozabavio mnogim žrtvama ransomwarea čija su računala zaražena ručno korištenjem curenja u starom, nezakrpanom softveru za dobivanje administratorskog pristupa. Stoga uvijek trebate imati pri ruci plan B. Ako netko uspije onemogućiti vaš zaštitni softver, morate imati sigurnosnu kopiju.

Prvo, što je ransomware?

Izrabljivački zločin, ransomware je vrsta zlonamjernog softvera koji šifrira vaše osobne podatke ili zaključava cijelo vaše računalo. Ako ste zaraženi, od vas će se tražiti da platite “otkupninu” putem anonimne usluge (kao što je Bitcoin stranica) kako biste otključali svoje računalo i oslobodili svoje podatke.
Ransomware čini veliki dio današnjih aktivnih prijetnji jer se pokazalo da je jedan od najlakših i najzaslužnijih napadača. Svi ostali zlonamjerni programi neizravno donose novac svojim programerima (koristeći ili prodajući snagu vašeg računala), ali ransomware izravno traži od vas (žrtve) gotovinu dovodeći vas u situaciju u kojoj se osjećate prisiljeni platiti.

Ključ za zaštitu vaših podataka od napada ransomwarea leži u spremnosti.

Sve se radi o planu B

Ako imate sve svoje podatke pohranjene negdje drugdje, nezaraženi, napad ransomwarea neće vam predstavljati toliki problem. Zapravo, u većini slučajeva trebat ćete samo obrisati računalo i početi iznova. Čuvanjem ažurirane sigurnosne kopije možete ponovno instalirati svoje operacijske sustave, programe i osobne podatke. To se odnosi i na poduzeća. Ako dnevna sigurnosna kopija postane dio vaše dnevne procedure zatvaranja, baze podataka klijenata, računi i knjigovodstvene datoteke uvijek će biti ažurirane u slučaju nužde.

Što trebam napraviti sigurnosnu kopiju?

Počnimo s najvažnijim. Prije svega, morate sigurnosno kopirati svoje osobne datoteke. Vaši osobni podaci su nezamjenjivi. Razmislite o tome na ovaj način. Da vam gori kuća, osim vaših najmilijih, što biste željeli spasiti?
Napravite sigurnosnu kopiju svih osobnih dokumenata kao što su kopije rodnih listova ili spremljenih bankovnih izvoda. Vaše fotografije, kućni videozapisi i svi drugi podaci kao što su vaše radne datoteke trebaju se redovito sigurnosno kopirati. One se nikada ne mogu zamijeniti. Ako ste proveli sate kopirajući audio CD-ove kako biste izgradili svoju MP3 biblioteku iz snova, možda ćete htjeti napraviti sigurnosnu kopiju i te datoteke.
Također treba napraviti sigurnosnu kopiju vašeg operativnog sustava, programa i drugih postavki. Iako nije potrebno, može vam olakšati život ako vam cijeli tvrdi disk pokvari. Pogotovo ako ste, poput mene, tip osobe koja se voli igrati s programskim datotekama, redovito ažurirati svoj hardver i pokretati particije za linux, potpuna sigurnosna kopija slike sustava može biti vrlo korisna za vas.
Budući da je ransomware također usmjeren na korporativne korisnike, potrebno je redovito izrađivati ​​sigurnosne kopije informacijskih sustava i baza podataka o korisnicima.

Sigurnosne opcije

Prije nego što odaberete opciju sigurnosne kopije, prvi i najvažniji korak je da odvojite malo vremena da pravilno označite i organizirate svoje datoteke u dobro imenovane direktorije koje je lako pratiti. Ako postane previše neodoljiv, pokušajte to započeti na papiru.

Seagate nudi izvrsne savjete o tome kako organizirati svoje datoteke uz pomoćni glavni plan. Odlučite o učestalosti s kojom ćete sigurnosno kopirati, a zatim razmislite koja je vaša najbolja opcija sigurnosne kopije.

  • Vanjski tvrdi diskovi su dobra opcija jer se disk može držati fizički odvojen od vašeg stroja i može se zaključati radi sigurnog čuvanja. Međutim, vanjski tvrdi diskovi rade samo kao rezervna opcija ako je uređaj fizički odvojen od uređaja. Ako ostane uključen, podložan je ransomwareu kao i tvrdi disk vašeg računala. Dakle, čuvajte svoju sigurnosnu kopiju odvojeno. Držite ga ažuriranim. Razmislite o šifriranju i tvrdog diska vašeg računala i prijenosnog tvrdog diska. Ovdje istražujemo prednosti šifriranja datoteka.
  • Sigurnosno kopiranje na mreži pomoću usluge u oblaku kao što je CrashPlan može biti izvrsna opcija za zaštitu od prirodne katastrofe, požara ili bilo koje druge vrste fizičke prijetnje vašim podacima.
  • CrashPlan je renomirana online backup usluga s jednako popularnim konkurentima kao što su BackBlaze, Carbonite i MozyHome . Ti će programi raditi u pozadini, ažurirajući vaše datoteke u web pohrani programa. Imajte na umu da ova opcija obično zahtijeva mjesečnu naknadu, a prva sigurnosna kopija može potrajati dosta vremena, osobito ako imate puno podataka.

Sigurnost u oblaku sve više narušavaju kibernetički kriminalci koji, umjesto da izravno hakiraju računala, hakiraju glavne poslužitelje usluga u oblaku. To znači da bi se vaši podaci i dalje mogli smatrati otkupninom, samo u mnogo većoj mjeri među tisućama drugih korisnika.

Stoga, kada razmatrate opciju mrežnog sigurnosnog kopiranja, pažljivo potražite uslugu koja podržava reviziju gdje se čuvaju stare verzije datoteka i koja je dostupna ako su vaše sigurnosne kopije također zaražene ransomwareom. Ova tablica uspoređuje online sigurnosne kopije na temelju različitih značajki koje nude. Ako odaberete opciju koja ne podržava reviziju, pobrinite se da usluga ne ostane stalno povezana s vašim glavnim računalom jer čak i te datoteke mogu biti oštećene. Bez alternativnih verzija vaših datoteka, i dalje ćete izgubiti svoje podatke.

Redovitim ažuriranjem uz reviziju, sve će verzije biti novije i vaš gubitak se može drastično smanjiti. Ako ransomware promijeni najnoviju sigurnosnu kopiju, starije verzije trebale bi ostati nepromijenjene.

Related Articles

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

 

Korisni linkovi