Milijuni računala zaraženih zlonamjernim softverom: Provjerite svoje računalo sa sustavom Windows

Možete li biti sigurni da vaše računalo ne sadrži virus? Dizajn mnogih zlonamjernih programa je izbjegavanje otkrivanja čak i najboljeg antivirusnog softvera.

Neki se zlonamjerni softver može maskirati u nešto drugo, čineći vaše računalo ranjivim za napade.

Jedna od najgorih epidemija dogodila se 2004. godine kada se zlonamjerni softver Mydoom proširio na milijune računala širom svijeta putem e-pošte. Gruba je procjena da je virus nanio štetu od 52,2 milijarde dolara.

Vaše računalo sa sustavom Windows nevinog izgleda moglo bi biti jedno od milijuna računala zaraženih zlonamjernim softverom. A možda to ne znate.

Evo prošlosti o zlonamjernom softveru
Objavljivanjem godišnjeg izvješća Emsisofta o stanju malware-a početkom ovog tjedna, moglo bi doći do šoka koliko su odlučni hakeri. Nevjerojatnih 92 milijuna potrošačkih računala imalo je malware prošle godine, kao i 22 milijuna poslovnih računala.

To je gotovo nevjerojatna brojka, ali je i dalje niža od 2019. Mogući razlog za manje napada - pandemija COVID-19.

"Pandemija COVID-19 toliko je utjecala na svijet cyber kriminala da mnoge kampanje za koje smo očekivali da nikada nisu stigle, stigle s manje utjecaja ili su u cijelosti zamijenjene napadima dizajniranim za iskorištavanje pandemije", izjavio je Emsisoft.

Situacija nije puno bolja ako imate Mac. Uobičajena je zabluda da Mac ne možete zaraziti zlonamjernim softverom - ali pogledajte brojke. Prošle godine zabilježen je rast poslovnih napada od 31%, uz 5,2 milijuna otkrivenih slučajeva. Potrošači su podnijeli najveći teret pokušaja zlonamjernog softvera, sa 70 milijuna otkrića.

Vrste korištenog zlonamjernog softvera
Zlonamjerni softver dolazi u svim oblicima i oblicima, a 2020. godine zabilježene su velike razlike u tome što su hakeri koristili. Najčešće korišteni virus bio je Adware, s nešto više od 32 milijuna otkrića na računalima sa sustavom Windows.

Trojanski (23 milijuna) i HackTools (15 milijuna) zaokružili su prva tri mjesta. Emsisoft objašnjava da su rudari kriptovaluta odbili upotrebu, dok se špijunski softver i softver koji prikupljaju podatke znatno povećali.

Najčešći oblik virusa u Macu bili su potencijalno neželjeni programi (PUP) i adware. Zlonamjerni softver poput backdoor-a, krađe podataka i kradljivaca kripto valuta povećao se u upotrebi za 61%, dok je i dalje predstavljao samo 1,5% svih napada.

Kako se zaštititi?
Dostupno je nekoliko robusnih opcija za zaštitu od zlonamjernog softvera. Nijedan sustav ili metoda nisu nepropusni za infekciju, ali dobro polazište je korištenje zdravog razuma.

Evo nekoliko načina na koje možete biti sigurni:

  1. Čuvajte se pokušaja krađe identiteta - Nikada nemojte kliktati veze ili otvorene privitke koji se nalaze u neželjenoj e-pošti. Mogli bi biti zlonamjerni i zaraziti vaš uređaj zlonamjernim softverom.
  2. Instalirajte ugledni antivirusni softver - Iako su neke inačice zlonamjernog softvera dizajnirane da izbjegnu otkrivanje, najbolje je zaštititi svoj uređaj jakim antivirusnim softverom. Dodirnite ili kliknite ovdje za najbolje opcije za Mac i PC .
  3. Preuzmite i instalirajte ažuriranja - Ažurirajte operativni sustav, aplikacije i zaštitu od virusa na uređaju. Emsisoft vješt je u otkrivanju virusa, ali samo ako ima najnovija ažuriranja.

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas