Kina je objavila da je "ulovila" najjači NSA cyber alat, NOPEN

Kina tvrdi da je "ulovila" zlonamjerni softver koji koristi NSA za krađu datoteka, praćenje i preusmjeravanje mrežnog prometa i daljinsko upravljanje računalima kako bi špijunirali strane mete.

Prema izvješću, trojanski konj, "NOPEN," je alat za daljinsko upravljanje za Unix/Linux računalne sustave. Uglavnom se koristi za krađu datoteka, pristupanje sustavima, preusmjeravanje mrežne komunikacije i pregled informacija ciljanog uređaja.

Problem je što je NOPEN bio među datotekama koje su javno procurile 2016. od strane Shadow Brokera. Shadow Brokers su ukrali i pustili online zlonamjerni softver koji je razvila NSA-ova Equation Group.

U to vrijeme, sigurnosni istraživači u Vectri analizirali su NOPEN u materijalima koji su procurili i opisali ga kao trojanca s daljinskim pristupom za sustave Unixa, što odgovara NOPEN-u okojem je Global Times danas pisao.

Zapravo, Global Times je rekao da je Kina "uhvatila špijunski alat koji je postavila Američka agencija za nacionalnu sigurnost", a koji bi bio špijunski alat za koji znamo godinama.

Zašto bi Kina željela da svijet još jednom sazna za NOPEN, može se samo nagađati. Možda se Peking želio suprotstaviti tvrdnjama Zapada da je Kina špijunirala organizacije i otimala njihovo intelektualno vlasništvo, ili se nadao da će ubaciti neke dodatne "nestašluke" u napeti sukob između Rusije, Kine i Zapada zbog krvave invazije predsjednika Putina na Ukrajinu.

NSA je NOPEN-om preuzela "veliki broj" računala diljem svijeta, a krađa podataka s ove opreme izazvala je "neprocjenjive gubitke", rečeno je danas. Američki zlonamjerni softver instalirao bi backdoor koji bi nakon aktiviranja omogućio da se povežu, izvlače datoteke, mijenjaju rad sustava i istražuju mrežu u potrazi za drugim resursima za otmicu ili krađu, tvrdi se.

NSA je odbila komentirati NOPEN i druge tvrdnje o špijuniranjima Kine.

Ovo slijedi nakon izvješća Global Timesa u kojem se tvrdi da NSA već desetljeće koristi cyber-oružje za napad na gotovo 50 zemalja i regija s posebnim naglaskom na kineske vladine agencije, visokotehnološke tvrtke i institute povezane s vojskom.

Zaštitite uređaj sa Emsisoft Anti-Malware.


Je li vas antivirus iznevjerio? Mi nećemo. Preuzmite besplatnu probnu inačicu Emsisoft Anti-Malware i uvjerite se sami.

Image

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas