Hakeri pozivaju na "ciljanje" ruskog GPS-a

Ukrajinska 'IT vojska', dobrovoljački hakerski kolektiv, objavila je da će ciljati ruski satelitski navigacijski sustav GLONASS.

Hakerska grupa objavila je na Telegramu da će pokušati kompromitirati GLONASS, rusku alternativu US-led GPS.

Ostali ciljevi uključuju bjelorusku željezničku mrežu. Ruska vojska koristi bjeloruski teritorij za transport svojih vojnika prema ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i drugim objektima unutar Ukrajine.

"Moramo mobilizirati i intenzivirati naše napore što je više moguće", stoji u objavi na "IT vojsci", Telegram kanalu, tvrdi Reuters.

U srijedu je hakerska skupina NB65 rekla da je uspješno kompromitirala rusku svemirsku agenciju Roscosmos i njezin sustav za praćenje vozila.

U poruci se kaže da je grupa izbrisala agencijski softver WS02, konzolu za upravljanje programskim sučeljem (API) i isključila server.

Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin zanijekao je da je infrastruktura organizacije hakirana, ali je ponovio da bi hakiranje satelita predstavljalo razlog za rat.

Međutim, 'IT armiju' je na akciju pozvala Ukrajina, zemlja s kojom Rusija već ratuje. Međutim, unutar Rusije se od stanovništva traži da sukob nazove 'specijalnom operacijom'.

U Kremlju su se pojavili prijedlozi da se ruski građani osude na 15 godina zatvora zbog korištenja izraza 'rat'.

U noći 24. veljače ruske snage napale su Ukrajinu. U svjetlu napada, hakerska zajednica počela se okupljati kako bi pomogla Ukrajincima.

S obzirom da je Anonymous najistaknutiji, brojne hakerske skupine i istraživači sudjeluju u raznim kampanjama za pomoć Ukrajini. Cyber ​​aktivisti su ciljali na ruske medije pod kontrolom države TASS, Kommersant, Izvestia, Fontanka, i RBC, kako bi bili nedostupni.

Nepoznata grupa objavila je hakerski alat za web stranice koji ljudima omogućuje sudjelovanje u distribuiranim napadima (DDoS) na ruske web stranice za koje tvrdi da šire dezinformacije.

Osim toga, tvrtke za kibernetičku sigurnost pozivaju obične civile da se pridruže kiberratu pomoću aplikacije koja im omogućuje da napadaju ruske web stranice koje šire dezinformacije.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od milijun ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne županije. Ukrajinski dužnosnici tvrde da je ruska invazija već odnijela 2000 života civila.

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas