Evo zašto će ProtonMail nastaviti služiti svojim ruskim klijentima

ProtonMail će nastaviti pružati usluge u Rusiji jer "ostaje predan osiguravanju slobodnog protoka informacija".

Mykhailo Fedorov, potpredsjednik Vlade Ukrajine i ministar digitalne transformacije Ukrajine, stalno javno vrši pritisak na tvrtke da napuste Rusiju kako bi pomogle u zaustavljanju "krvave agresije".

Mnogi su odgovorili na njegov zahtjev pružanjem pomoći kao što je to učinio Elon Musk prekidom poslovanja u Rusiji. PayPal i mnogi drugi javno su osudili postupke Kremlja.

 

Microsoft, Adobe, DXC Technology, Oracle, Mikrotik, Lenovo, Samsung, Dell, Spotify, HP i Cisco će ili potpuno obustaviti isporuke ili privremeno ugasiti isporuke u Rusiji .

Međutim, neke tvrtke, poput Cloudflarea, došle su do drugačijih i stoga manje popularnih odluka.

"Kako se sukob nastavlja, vidjeli smo dramatičan porast zahtjeva ruskih mreža prema svjetskim medijima, što odražava želju običnih ruskih građana da vide vijesti iz svijeta izvan onih koje se pružaju unutar Rusije", rekla je tvrtka.

Na početku rata, ProtonVPN je rekao da će donirati 10% prihoda od novih pretplata na ProtonMail i ProtonVPN humanitarnim naporima u Ukrajini u sljedeća dva tjedna. Gotovo dva tjedna kasnije, ProtonMain je objasnio zašto ne prestaje služiti ruskim klijentima.

"Mnoge tvrtke najavile su da više neće opsluživati ​​ruske kupce. Protonova je misija, međutim, obraniti slobodu interneta bilo gdje u svijetu, tako da ostajemo predani osiguravanju slobodnog protoka informacija u Rusiji što je dulje moguće."

Stručnjaci su već upozorili da bi pokušaji da se obični građani Rusije "zaključaju" s interneta mogli učiniti ih podložnijim domaćoj propagandi, kao i narušiti norme o kojima svjetski web ovisi za sigurnost i stabilnost.

Kako sve više IT, streaming i komunikacijskih tvrtki najavljuje odlazak, Rusi se okreću VPN-ovima kako bi izbjegli potpunu izolaciju.

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas