Emsisoft blokira najagresivniju svjetsku ransomware verziju nove generacije

Korisnicima koji su pod prijetnjom trenutno tekućeg globalnog ransomwarea koji je napao Windows računala u više od 70 zemalja svijeta mogu osigurati sigurnost svojeg računala sigurnosnim softwareima kao što su Emsisoft i trebali bi se osigurati najnovijim dodacima od strane Microsofta, kažu stručnjaci.

WannaCry ransomware kriptira fileove računala koje je zaraženo. Napadači traže otkupninu u zamjenu za dekripciju.

Ovaj ransomware je točno definiran i prepoznat od ostrane 30% antivirusnih programa sa zadnjim definicijama virusa.

Kaže Ivantijev Phil Richards, Mirrorov analiticar. Stručnjak je spomenuo kako je Emsisoft jedno od rješenja protiv WannaCry-ja.

Kako bi ostali sigurni, držite Windowse ažurnima putem automatskog Windows updatea.

Ovaj napad donio je probleme bolnicama, telekomunikacijskim tvrtkama te benzinskim postajama i komunalnim gospodarstvima. Među onima koji su najviše nastradali je (NHS) National Health Service u Velikoj Britaniji.

Zašto je ovaj napad ransomwareom drugačiji

Za razliku od drugih Ransomwarea koji se šire putem maila, WannaCry koristi rupe u protekciji Windowsa gdje se automatski aktivira. Ovaj način infekcije računala, prema raznim izvješćima, izradila je NSA (National Security Agency) u SAD-u kao cyber oružje koje je procurilo u javnost u travnju zajedno sa drugim klasificiranim podacima koji su navodno ukradeni agenciji.

Analizom infekcijskog sustava, možemo slobodno reći da je WannaCry najveći izazov s kojim su se morali suočiti kako korisnici tako i tvrtke. S obzirom da je lista ranjivih računala vidljiva jednostavnim online scanom i da se kod može daljinski aktivirati, nije potrebna interakcija između korisnika. Jednom kada je računalo zaraženo, ponaša se kao crv. Replicira se kako bi se širio na druga računala.

Analize pokazuju kako je rizični sadržaj na bazi EthernalBlue koji je iscurio prilikom curenja informacija navodno dolazi iz NSA. Ovaj malware je jedan od rijetkih koji koristi agresivne mehanizme širenja cyber-oružja sa nezaustavljivim destruktivnim potencijalom. Do sada je zaraženo više od 120000 računala diljem svijeta.

Emsisoft je razvio snažan anti-ransomware sustav koji pomaže korisnicima da ostanu zaštićeni od ovakvih sofisticiranih napada koji su sve češći u posljednje vrijeme.

Kako bi pomogao korisnicima Emsisoft aktivno radi na besplatnom dekripcijskom alatu koji bi pomogao korisnicima doći do svojih podataka bez plaćanja otkupnina.

Saznajte jeste li ranjivi. CVE07-010 ranjivost utječe gotovo na sve Windows sustave i verzije, osobito one za koje više ne postoji podrška kao što su Windows XP i Vista, te Windows Server 2003. Zbog velikog udara, Microsoft je odlučio izdati nove dogradnje za sve sustave i sve verzije svojih operacijskih sustava. Ukoliko Vaše računalo nema navedeni dodatak, ono je ranjivo i trebali bi ga odmah zaštititi updateom.

Kako ostati zaštićen?

  1. Ukoliko nije moguće instalirati patch, onemogućite Server Message Block
  2. Instalirajte WannaCry Windows patch
  3. Napravite Backup podataka na offline disk i cloud rješenju
  4. Provjerite imate li sve zakrpe (Uključite Windows Update ako je onemogućen) kako bi bili zaštićeni.
  5. Koristite visoko reputirane stranice https://www.av-comparatives.org/wp-content/uploads/2017/04/avc_factsheet2017_03.pdf

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas