DuckDuckGo preglednici i proširenja štite i od AMP praćenja

DuckDuckGo preglednici i proširenja štite i od AMP praćenja

  • VRIJEME ČITANJA: 5 MINUTA

Tražilica orijentirana na privatnost DuckDuckGo kaže da će "zaštititi" od praćenja web stranica s omogućenim Googleovim okvirom Accelerated Mobile Pages (ili AMP).

"Kada učitate ili podijelite Google AMP stranicu bilo gdje iz DuckDuckGo aplikacija (iOS/Android/Mac) ili proširenja (Firefox/Chrome), izvorna web stranica izdavača koristit će se umjesto Google AMP verzije", objavila je tvrtka na Twitteru . Tehnologija omogućuje Googleu da prati korisnike, bilješke DuckDuckGo, i prisiljava izdavače da koriste AMP dajući prednost tim vezama u rezultatima pretraživanja.

 

AMP je izvorno predstavljen – ili je tako Google rekao – kao način da se mobilne web stranice brže učitavaju. No programeri i drugi sumnjičavo su gledali na AMP, a neki su se protivili tome kako je Google dao prioritet AMP stranicama u rezultatima pretraživanja. Poboljšanja mobilnih web-mjesta od uvođenja AMP-a učinila su ih nešto manje korisnim za izdavače posljednjih godina, a mnogi (uključujući matičnu tvrtku The Verge Vox Media) uopće ne koriste okvir.

Glasnogovornica Googlea Lara Levin rekla je u e-poruci za The Verge da su optužbe o AMP-u "obmanjujuće i ponavljaju brojne lažne tvrdnje". AMP je, dodala je, "okvir otvorenog koda koji je razvijen u suradnji s izdavačima, tehnološkim tvrtkama i Googleom kao način da se pomogne brže učitavanje web-sadržaja" koji izdavačima i web-stranicama "lako stvaraju sjajna web iskustva".

DuckDuckGo je objavila da je Brave, još jedan preglednik fokusiran na privatnost, najavio da će također preskočiti AMP stranice gdje je to moguće. "U slučajevima kada to nije moguće, Brave će gledati kako se stranice dohvaćaju i preusmjeravati korisnike s AMP stranica prije nego što se stranica uopće prikaže, sprječavajući učitavanje i izvršavanje AMP/Google koda", objavila je tvrtka na blogu post . Tehnologija je "štetna za korisnike i za web općenito", prema Braveovom postu.

Related Articles

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

 

Korisni linkovi