Britanska policija uhitila 7 osoba povezanih sa cyber skupinom Lapsus$

Britanska policija uhitila 7 osoba povezanih sa cyber skupinom Lapsus$

Policija u Ujedinjenom Kraljevstvu uhitila je sedam osoba zbog sumnje na povezanost s hakerskom grupom Lapsus$, koja je posljednjih tjedana ciljala na tehnološke divove uključujući Samsung , Nvidiu , Microsoft i Okta.

Detektiv inspektor Michael O'Sullivan iz policije grada Londona rekao je

Policija City of London provodi istragu sa svojim partnerima o članovima hakerske skupine. U svezi s ovom istragom uhićeno je sedam osoba u dobi od 16 do 21 godine i svi su pušteni da se brane sa slobode. Ispitivanja su u tijeku.

Vijest o uhićenjima dolazi samo nekoliko sati nakon što je Bloombergovo izvješće otkrilo da je tinejdžer sa sjedištem u Oxfordu u Velikoj Britaniji osumnjičen da je glavni um hakerske skupine Lapsus$. Četiri istraživača, koji istražuju nedavne hakove bande, izjavila su kako vjeruju da je 16-godišnjak, koji koristi internetski naziv “White” ili “Breachbase”, bio vodeća figura u Lapsus$-u, a Bloomberg je uspio pronaći osumnjičenog hakera nakon što su procurili njegovi osobni podaci, koji su objavljeni od strane suparničkih hakera.

Prema izvješću sigurnosnog izvjestitelja Briana Krebsa , tinejdžer je prošle godine kupio Doxbin, web-mjesto na kojem ljudi mogu dijeliti ili pronaći osobne podatke o drugima, prije nego što je u siječnju odustao od kontrole nad web-mjestom i odao cijeli skup podataka Doxbina Telegramu. Zajednica Doxbin uzvratila je objavom osobnih podataka o njemu, uključujući njegovu kućnu adresu, fotografije na društvenim mrežama i detalje o njegovim roditeljima.

Policija Londona, koja se prvenstveno bavi financijskim kriminalom, nije rekla je li 16-godišnjak među uhićenima .

Najmanje jedan član Lapsus$ također je očito bio umiješan u nedavnu provalu podataka u Electronic Artsu, prema Krebsu, a za drugog se sumnja da je tinejdžer koji živi u Brazilu. Za potonje se kaže da je toliko sposoban za hakiranje da su istraživači prvo povjerovali da je aktivnost automatizirana.

Sposobnost istraživača da prate osumnjičene članove Lapsus$ vjerojatno je zato što grupa, koja sada ima više od 45.000 pretplatnika na svom Telegram kanalu gdje često vrbuje insajdere i odaje podatke o žrtvama, maslabo prikriva svoje tragove. U postu na blogu ovog tjedna, Microsoft je rekao da grupa koristi drske taktike kako bi dobila početni pristup ciljnoj organizaciji, koja uključuje javno zapošljavanje insajdera tvrtke. Kako je izvijestio Bloomberg ovog tjedna, grupa je čak otišla toliko daleko da se pridružila Zoom pozivima tvrtki koje su provalili i ismijavala zaposlenike koji pokušavaju očistiti njihov "hak".

Hakerska grupa Lapsus$ prvi put je izašla na vidjelo u prosincu 2021., kada se uglavnom usredotočila na ciljanje organizacija u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi. Ranije ovog tjedna potvrđeno je da je njegova posljednja žrtva Otka, koja je u srijedu priznala da je oko 366 korporativnih klijenata pogođeno kršenjem.

Zaštitite uređaj sa Emsisoft Anti-Malware.


Je li vas antivirus iznevjerio? Mi nećemo. Preuzmite besplatnu probnu inačicu Emsisoft Anti-Malware i uvjerite se sami.

Image

 

Related Articles

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

 

Korisni linkovi