sova

Kako zaštititi svoje poslovanje od napada ransowarea?

  • VRIJEME ČITANJA: 5 MINUTA

 

  1. Što je ransomware?

Ransomware je zlonamjerni softver koji kriptira ili zaključava korisničke podatke dok se ne plati otkupnina. Obično zahtijeva plaćanje u obliku kriptovalute, kao što je Bitcoin, za dešifriranje podataka i omogućavanje pristupa. Može se širiti zlonamjernim poveznicama, privicima e-pošte ili čak iskorištavanjem ranjivih sustava.

  1. Zašto hakeri ciljaju tvrtke?

Hakeri ciljaju na tvrtke jer su unosna meta s potencijalom zarade velikih svota novca. Tvrtke često imaju vrijedne podatke, kao što su podaci o klijentima ili financijski podaci, koji su privlačni kriminalcima. Osim toga, tvrtke su sklonije biti ranjivije na napade jer možda nemaju istu razinu sigurnosti kao veće organizacije.

  1. Kako možete spriječiti Ransomware da zarazi vaše poslovanje?

Tvrtke se mogu zaštititi od ransomwarea primjenom sigurnosnih mjera kao što su redovito krpanje i ažuriranje svojih sustava, korištenje vatrozida i edukacija svojih zaposlenika o najboljim praksama kibernetičke sigurnosti, te najvažniji segment, a to je korištenje vrhunskog antivirusnog programa. Sigurnosni program (antivirus) tvrtke Emsisoft je vodećie rješenje u borbi sa ransomware napadima. Također ako se vaša tvrtka susrela sa napadom, mo vam možemo pomoći u riješavanju problema. Osim toga, važno je redovito sigurnosno kopirati podatke, tako da ako tvrtka postane žrtva ransomwarea, podaci se mogu vratiti bez plaćanja otkupnine.

  1. Kako se oporaviti nakon napada

Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste se oporavili ako vjerujete da je ransomware naštetio vašoj tvrtki. Da biste saznali jesu li neki podaci šifrirani, prvo stupite u kontakt sa svojim IT odjelom, a nakon toga sa svojom policijskom upravom u susjedstvu kako biste saznali više o svojim alternativama i rješavanju problema. Ako ipak želite biti sigurni da postupate ispavno, možete nas kontaktirati mi vam možemo dati stručnu pomoć.

Neke vrste ransomwarea?

1. Encrypting ransomwarea: Ova vrsta ransomwarea šifrira datoteke i mape na zaraženom računalu, čineći ih nedostupnima dok se ne plati otkupnina.

2. Locker ransomware: Ova vrsta ransomwarea zaključat će korisnike s njihovih računala i zahtijevati plaćanje otkupnine kako bi povratila pristup.

3. Zastrašivanje (eng: Scareware): Scareware je vrsta ransomwarea koja pokušava uplašiti žrtve da plate otkupninu prikazivanjem lažnih sigurnosnih upozorenja i upozorenja.

4. Doxware: Doxware je vrsta ransomwarea koja prijeti objavljivanjem osjetljivih podataka, kao što su lozinke i financijske informacije, ako se otkupnina ne plati.

5. Mobilni ransomware: Mobilni ransomware vrsta je ransomwarea koja cilja mobilne uređaje, poput pametnih telefona i tableta.

Zaštitite uređaj sa Emsisoft Anti-Malware sigurnosnim rješenjima

Možda vas je vaš trenutni antivirus razočarao? Ne brinite, mi nećemo. Isprobajte besplatnu probnu verziju Emsisoft Anti-Malwarea i uvjerite se sami.

Image

Slični članci

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

 

Korisni linkovi

iDrive autorised reseller