Kako koristiti Web Protection da spriječite ulazak zlonamjernog softvera u vaše računalo

Web Protection pruža dodatni sloj sigurnosti koji vas štiti od sumnjivih web stranica dok surfate Internetom.

Web Protection prati dok pregledavate web i upozorava vas kada pokušate pristupiti zlonamjernom web-mjestu. Blokirajući vašu vezu s opasnim hostovima, Web Protection sprječava razmjenu podataka i smanjuje rizik od zlonamjernog softvera koji zarazi vaš stroj.

Host se može definirati kao domena web stranice kao što je www.google.com ili IP adresa koja može sadržavati podatke za nekoliko domena. Hakeri često koriste pojedinačne fizičke poslužitelje s jedinstvenim IP adresama na koje upućuju deseci različitih domena. Emsisoftova Web zaštita može pouzdano otkriti nove domene zlonamjernog softvera i zaustavlja svu razmjenu podataka – osim ako vi kao korisnik izričito ne odobrite pristup.

Emsisoft Web Protection

Obavijest Emsisoft Web Protection

Jedna od ključnih prednosti Web zaštite je da presreće veze na razini sustava Windows. Time se osigurava da Web Protection ne radi samo s preglednicima nego i s gotovo svim programima i ne zahtijeva ažuriranja kompatibilnosti kad god se objavi nova verzija vašeg preglednika.

Kako Emsisoft Web Protection prepoznaje sumnjive hostove?
Uz ogromnu kolekciju uobičajenih potpisa zlonamjernog softvera, Emsisoft Anti-Malware također ima ogromnu bazu podataka poznatih zlonamjernih i inače opasnih hostova. Podaci se prikupljaju s javno dostupnih popisa, informacija specijaliziranih tvrtki s kojima je Emsisoft surađivao i provjerenih korisničkih prijava. Kako bi baza podataka bila ažurna i pružila maksimalnu sigurnost od najnovijih zlonamjernih web-mjesta, nove prijetnje se neprestano dodaju, a popis se ažurira svakih 15 minuta.

Postoje različite kategorije sumnjivih domaćina:

  • Malicious hosts: za koje se sumnja da šire zlonamjerni softver kao što su botovi , ransomware , trojanci , adware, rootkiti ili virusi i hostovi za krađu identiteta koji pokušavaju ukrasti vaše lozinke putem lažnih klonova poznatih web-mjesta.
  • Unwanted hosts: uključeni u distribuciju potencijalno neželjenih programa.

Kako konfigurirati Web zaštitu
Zadane postavke Emsisoft Anti-Malware nude maksimalnu sigurnost i jednostavne su za korištenje. Međutim, postavke možete promijeniti u bilo kojem trenutku kako bi zadovoljile svoje individualne potrebe.Postavke Emsisoft Web zaštite

Postavke Emsisoft Web zaštite

Kako dodati novo pravilo domaćina
Možete dodati vlastita prilagođena pravila domaćina koja prepisuju ugrađeni popis blokiranih klikom na "Dodaj novo pravilo". Tamo možete odrediti želite li koristiti jednostavno podudaranje temeljeno na tekstu na nazivu hosta/IP-u ili složeniji uzorak podudaranja utemeljen na regularnom izrazu. Pogledajte: Što je RegEx?

Kako promijeniti prilagođena pravila domaćina
Dvaput kliknite pravilo ili odaberite pravilo i kliknite "Add new rule" da biste otvorili prozor za uređivanje.

Pravila domaćina sadrže sljedeće radnje:

  • Don’t block: Omogućuje pristup hostu bez pitanja.
  • Alert: Upozorenja o pristupu i omogućuje vam da odlučite hoćete li ga blokirati ili dopustiti.
  • Block and notify : automatski blokira vezu i prikazuje skočni prozor s obavijesti kako bi vas obavijestio o tome.
  • Block silently: Blokira vezu, ali ne prikazuje nikakvu obavijest.

Preporučujemo korištenje zadane postavke " Block and notify " kako biste odmah znali kada je veza blokirana. To vas može spriječiti da se zapitate zašto se određena web stranica nije učitala.

Kako uvesti datoteku hosta treće strane
Datoteka hosts dio je sustava Windows i nalazi se u c:\windows\system32\drivers\ . Koristi se za nadjačavanje DNS postavki ciljanim preusmjeravanjem određenih domena na određene IP adrese. Različiti popisi datoteka hosta dostupni su za preuzimanje na mreži i ovo je bila popularna metoda koju ljudi koriste za izgradnju vlastitog oblika “web zaštite” s alatima koji dolaze s Windowsima. Zlonamjerne domene se zatim preusmjeravaju na lokalni IP 127.0.0.1 ili nevažeću krajnju točku 0.0.0.0, koji ih obje neutraliziraju.

Međutim, postoje neki nedostaci ovog pristupa. Nikada ne znate kada je veza preusmjerena, a velika datoteka hosts može usporiti performanse vašeg sustava. Također nema automatskih ažuriranja, tako da morate sami održavati svoj popis datoteka hosta ažurnim.

Ako želite koristiti popise datoteka hostova trećih strana, preporučujemo da ih uvezete izravno u Emsisoft Anti-Malware, koristeći opciju " Import hosts file " koja vam omogućuje uvoz pojedinačnih unosa kao i većih popisa u jednom potezu. Za razliku od korištenja prilagođene Windows host datoteke, uvoz popisa treće strane u Emsisoft Anti-Malware Web Protection neće usporiti vaš sustav. Upotreba popisa trećih strana je isključivo izborna – većina unosa je već na ugrađenom popisu koji se ažurira svakih 15 minuta.

Kako se Web zaštita razlikuje od sigurnosti preglednika?
Razlika je u tehničkom pristupu. Web zaštita radi kao lokalni vatrozid koji blokira veze s poznatim lošim domenama/IP-ovima. To funkcionira na cijelom sustavu sa svim programima, ne samo s preglednicima.

Sigurnost preglednika, s druge strane, proširenje je preglednika koje se izvodi unutar (obično zaštićenog) procesa preglednika i stoga može pogledati cijeli URL put, a ne samo domenu/IP. To znači da može izvršiti sofisticiranije filtriranje pomoću podudaranja RegEx-a kako bi upozorio samo određena područja web-mjesta.

Zamislite da je datoteka zlonamjernog softvera pohranjena negdje na drive.google.com. Web Protection bi mogao blokirati samo Google disk u cjelini, što je nepraktično jer bi također blokiralo pristup milijunima korisnika njihovim podacima. No proširenje preglednika može se podudarati s jednom stazom na kojoj se nalazi zlonamjerna datoteka.

Za pojedinosti pogledajte Emsisoft Sigurnost preglednika.

Zaštitite uređaj sa Emsisoft Anti-Malware.


Je li vas antivirus iznevjerio? Mi nećemo. Preuzmite besplatnu probnu inačicu Emsisoft Anti-Malware i uvjerite se sami.

Image

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

Korisni linkovi

Pratite nas