Zašto je slojevita zaštita od zlonamjernog softvera važna?

  • VRIJEME ČITANJA: 8 MINUTA

Vi ste vladar svog digitalnog kraljevstva. Kako biste zaštitili svoje prijestolje od jedinica i nula, gradite perimetarski zid oko sebe.

To je čvrst zid i za sada se osjećate sigurno, ali duboko u sebi znate da u konačnici ne postoji takva stvar kao što je potpuno neprobojna barijera. Kad bi nešto nekako probilo taj zid, bio bi patka koja sjedi! Dakle, gradite još jedan zid oko postojećeg zida. I još jedan zid oko toga. A onda još jedan zid za dobru mjeru. Konačno, zaštićeni ste s toliko slojeva da je šansa da bilo što stigne do prijestolja praktički nula.

Suvremeni najbolji primjeri IT sigurnosti izgrađeni su na istom principu. Niti jedno rješenje s jednim fokusom nije potpuno pouzdano, ali korištenje niza slojevitih sigurnosnih elemenata daje vam višestruke mogućnosti da se nosite s prijetnjama ako se išta dogodi da prođete početne slojeve zaštite.

Evo kako Emsisoftovi slojeviti sigurnosni elementi rade u kombinaciji jedni s drugima kako bi bili sigurni:

Sloj 1: Blokirajte napade na svoju mrežu vatrozidom

Obično će najudaljeniji sloj vaše sigurnosne postavke biti vatrozid. Vatrozid se nalazi između vašeg računala i interneta i sprječava neovlašteni pristup vašoj lokalnoj mreži.

Korištenjem tehnologija kao što su sustav za prevenciju upada i usluge inspekcije prometa, vatrozidi su u mogućnosti analizirati promet te identificirati i zaustaviti promet koji prepoznaju kao zlonamjeran. Također možete konfigurirati vatrozide za stvaranje prilagođenih pravila koja se mogu koristiti za blokiranje ili dopuštanje određenim programima pristup internetu, ograničavanje prometa na određene portove i IP adrese, praćenje prometa i još puno toga.

S druge strane, vrijedno je napomenuti da je Windows vatrozid prošao dug put tijekom godina i sada nudi zaštitu koja je barem jednaka većini plaćenih opcija na tržištu. Vatrozid za Windows može se besprijekorno koristiti s Emsisoft Anti-Malware kako bi se povećala sigurnost vašeg sustava.

Iako bi vatrozid mogao biti vaša prva linija obrane od mrežnih prijetnji, on nije sustav otporan na metke. U biti je nemoguće napraviti vatrozid koji omogućuje dobru mrežnu funkcionalnost, a da pritom bude potpuno siguran. Sve dok se želite spojiti na internet, vatrozid ne može sam pružiti 100 posto pouzdanu zaštitu. To znači da vam je potreban još jedan sloj zaštite...

Sloj 2: Spriječite pristup opasnim web-mjestima pomoću Web zaštite (Surf Protection)

Napomena: Ovaj je post ažuriran kako bi odražavao novi naziv Surf Protection. Zbogom 'Zaštita surfanja', dobrodošla 'Zaštita weba !'

Vatrozid je dizajniran da spriječi zločeste dečke da uđu u vaše digitalno kraljevstvo, ali što se događa ako nesvjesno spustite svoju obranu i pozovete kriminalce unutra?

Phishing je postao jedan od najčešćih vektora napada posljednjih godina, a istraživanje tvrtke PhishMe navodi da je broj phishing napada porastao za 65 posto između 2016. i 2017. Iskorištavajući ljudsku znatiželju i našu sklonost povremenim pogreškama, hakeri mogu prevariti korisnike da kliknu na sumnjive veze, instaliraju zlonamjerni softver i odaju svoje osobne podatke.

Tu dolazi Web Protection .

Dok pregledavate web, Web Protection pazi na stvari i upozorava vas u trenutku kada se pokušate povezati sa zlonamjernim ili sumnjivim hostom. Emsisoft Anti-Malware koristi ogromnu bazu podataka poznatih zlonamjernih hostova koja se ažurira svakih 15 minuta kako biste bili zaštićeni od zlonamjernog softvera, krađe identiteta , potencijalno neželjenih programa (PUP) i rizika privatnosti. Na taj način, Emsisoft Anti-Malware može zaustaviti zlonamjerni softver na početnoj točki kontakta, mnogo prije nego što može dodirnuti i napraviti promjene na vašem sustavu.

Kombinacija vatrozida i Web zaštite može učiniti čuda za sprječavanje zlonamjernog softvera da probije vaše zidove, ali u slučaju da nešto uspije proći kroz pukotine, morate imati pouzdan način uklanjanja uljeza...

Sloj 3: blokirajte poznati zlonamjerni softver pomoću File Guarda

Ako se prijetnja uspjela provući pored vaših prvih nekoliko slojeva obrane, Emsisoft File Guard će uskočiti kako bi spriječio zlonamjerni softver da zarazi vaš sustav.

File Guard je aktivan cijelo vrijeme i radi tiho u pozadini. Koristeći skener s dva motora, File Guard uspoređuje vaše datoteke (kada se pokreću, mijenjaju ili čitaju, ovisno o vašim postavkama) s milijunima poznatih potpisa zlonamjernog softvera bez značajnog opterećenja resursa vašeg računala. Prema zadanim postavkama, File Guard vas upozorava kada otkrije zlonamjerni softver i automatski stavlja u karantenu (uz obavijest) sve PUP - ove koje pronađe.

Iako je skener zlonamjernog softvera vrlo učinkovit u borbi protiv poznatih prijetnji, njegov nedostatak je što se oslanja isključivo na usporedbu postojećih potpisa zlonamjernog softvera. Ako slučajno preuzmete zlonamjerni softver koji nije u bazi podataka, skener ne može prepoznati prisutnost prijetnje. Tu dolazi sljedeći sloj zaštite…

Sloj 4: Zaustavite potpuno nove prijetnje uz Behavior Blocker

Dnevno se pronađe više od 250.000 novih zlonamjernih programa, prema podacima neovisne grupe za testiranje antivirusnih programa AV-TEST . To znači da svaki dan postoji (najmanje) četvrt milijuna komada novog zlonamjernog softvera koji se ne može otkriti konvencionalnim skenerima.

Srećom, Emsisoft Behavior Blocker se ne oslanja na poznate potpise za prepoznavanje i zaustavljanje digitalnih prijetnji. Smješten između vašeg operativnog sustava i aplikacija na vašem računalu, ovaj kritični sloj zaštite provjerava zlonamjerne obrasce ponašanja i upozorava vas kada se nešto sumnjivo dogodi – čak i ako je to prvi put da je zlonamjerni softver viđen u divljini.

Sloj 4.1: Spriječite šifrirane dokumente pomoću Anti-Ransomwarea

Iako je tehnički podskup Emsisoft Behavior Blockera, ransomware je postao toliko raširen posljednjih godina da naša komponenta Anti-Ransomware zaslužuje poseban spomen. Ovaj sloj zaštite posebno je osmišljen za prepoznavanje obrazaca ponašanja ransomwarea i zaustavljanje uvredljivog programa prije nego što može šifrirati prvu datoteku. Nasuprot tome, većina antivirusnog softvera ne može poduzeti radnju sve dok enkripcija ne započne.

Uz kombinirane prethodne komponente, vaš će slojeviti sigurnosni sustav moći uhvatiti gotovo sve što vam se nađe na putu. U konačnici, međutim, nema apsoluta kada je u pitanju IT sigurnost, pa je uvijek pametno planirati najgori scenarij...

Sloj 5: Vratite neoštećene podatke pomoću sigurnosnih kopija

Sigurnosne kopije su krajnja sigurnosna mjera. U malo vjerojatnom scenariju da zlonamjerni softver može proći kroz sve vaše prethodne slojeve zaštite, lako možete poništiti štetu korištenjem sigurnosnih kopija kako biste jednostavno vratili svoje računalo u prethodno sigurno stanje.

Ne zaboravite izraditi redovite sigurnosne kopije i slijedite pravilo 3-2-1:

  1. Sačuvajte 3 kopije svojih podataka
  2. Sigurnosno kopirajte svoje podatke na 2 različita uređaja za pohranu
  3. Zadržite 1 primjerak izvan mjesta

Iako postoji određeno vrijeme (i vjerojatno malo novca) uključeno u stvaranje sigurnosnih kopija, mir je definitivno vrijedan ulaganja.

Prednosti slojevite sigurnosti

Korištenje višeslojne zaštite najpouzdaniji je način zaštite vašeg računala od modernih digitalnih prijetnji. Iako niti jedna komponenta ne može ponuditi 100-postotnu zaštitu, korištenje kombinacije slojevitih sigurnosnih elemenata povećava vaše šanse za hvatanje zlonamjernog softvera u nekom trenutku prije nego što može uspješno zaraziti vaš sustav. U slučaju da nešto uspije doći sve do trona, sigurnosne kopije se mogu koristiti za vraćanje vašeg digitalnog kraljevstva u prijašnje mirno stanje.

Prednosti slojevite sigurnosti su jasne. Ako tražite antivirusni softver koji ima slojeviti pristup sigurnosti, slobodno preuzmite besplatnu probnu verziju Emsisoft Anti-Malware .

Zaštitite uređaj sa Emsisoft Anti-Malware.


Je li vas antivirus iznevjerio? Mi nećemo. Preuzmite besplatnu probnu inačicu Emsisoft Anti-Malware i uvjerite se sami.

Image

Related Articles

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

 

Korisni linkovi