Demistificiranje Keylogger

Demistificiranje Keylogger – kako nadziru što upisujete i što možete učiniti u vezi s tim?

Neke cyber prijetnje vašem kućnom računalu izgledaju kao da su posuđene izravno iz znanstvene fantastike ili špijunskog filma. Ali oni su onoliko stvarni koliko stvarni mogu biti, i iako to možda još ne znate, vi ste njihova meta.

Prema izvješću o prijetnjama EmsisoftLab 2020, napadači povećavaju svoju inovativnost. Oni iskorištavaju ranjivosti s nizom zlonamjernog softvera poput napada keyloggera.

Što je keylogger?
Keylogger je podmukao oblik špijunskog softvera . Osjetljive podatke unosite na tipkovnicu, vjerujući da ih nitko ne gleda. Zapravo, softver za keylogging teško radi bilježi sve što upišete.

Keyloggeri su softverski programi za praćenje aktivnosti koji hakerima daju pristup vašim osobnim podacima. Lozinke i brojevi kreditnih kartica koje upisujete, web-stranice koje posjećujete – sve to bilježenjem pritiska na tipkovnici. Softver je instaliran na vašem računalu i bilježi sve što upišete. Zatim šalje ovu datoteku zapisnika na poslužitelj, gdje cyber kriminalci čekaju da iskoriste sve ove osjetljive informacije.

Ako se keyloggeri čine kao holivudska fikcija, to je zato što smo ih već vidjeli na srebrnom ekranu. Možda se sjećate lika Toma Cruisea koji je koristio film o nemogućoj misiji, a popularna hakerska emisija Mr. Robot temelji ključnu točku radnje oko keyloggera.

Ovi cyber kriminalci ne prisluškuju samo što god tipkali. Imaju sjedala uz ring.

Nisu uvijek ilegalni
Čitajući definiciju keyloggera, mogli biste pomisliti da su svi keyloggeri ilegalni.

nisu. Imaju legitimne, korisne aplikacije. Na primjer, IT odjeli često koriste keyloggere za rješavanje problema i sustava. Također, mogu pratiti aktivnosti zaposlenika. A na osobnoj razini, možete pratiti što vaša djeca rade na vašem računalu. Osim toga, postoji mnogo drugih sasvim legalnih slučajeva korištenja za instaliranje keyloggera na računala.

Keylogging ide na jug i postaje prijetnja ako postoji zlonamjerna namjera. Jednostavno rečeno, ako instalirate keylogger na uređaj koji posjedujete, to je legalno. Ako je keylogger instaliran iza leđa stvarnog vlasnika radi krađe podataka, to je protuzakonito.

Dvije vrste keyloggera
Neki keyloggeri su hardverski uređaji ugrađeni u vaš interni hardver računala. Također dolaze kao oblik utikača koji se na neupadljiv način nalazi između CPU kutije i kabela tipkovnice. U svakom slučaju, netko će morati fizički ugraditi hardver u vaše računalo ili njegove periferne uređaje. To će zahtijevati određeni stupanj tajnosti ako se treba postići tajno.

Druga vrsta keyloggera je softver koji se lako može instalirati na uređaje žrtve. Iako je ovaj softver vrsta zlonamjernog softvera, on je "dobar" zlonamjerni softver, pri čemu ne šteti svom domaćinu. Njegov jedini zadatak je njuškati po tipkama i ne utjecati na računalo. Veselo se bavite svojim poslom, dok neotkriveni keyloggeri počinju krasti osobne ili osjetljive podatke, a da vi to uopće ne znate.

Staza napada putem keylogginga
Taktike napada poput krađe identiteta i društvenog inženjeringa neki su od uobičajenih načina na koji se keyloggeri instaliraju. Ali postoji još jedan način na koji ovaj softver može pronaći put do vašeg računala. Zamislite scenarij u kojem dolazite do stranice za dijeljenje datoteka i odabirete preuzimanje softvera. Dok to činite, dobivate nešto dodatno u - vaš je softver došao u paketu s keyloggerom. Na ovaj način keylogger može infiltrirati vaše "sigurno" računalo.

Kako ukloniti keylogger (bolje spriječiti nego liječiti)
Preuzimanje odgovornosti za sigurnost vašeg osobnog računala prvi je korak ka sprječavanju napada keyloggera. Neodgovorno korištenje računala predstavlja sigurnosni rizik i može ugroziti vaše podatke.

Evo nekoliko savjeta za uklanjanje keyloggera kako biste izbjegli uvlačenje u "vrtlog" kibernetičkih napada:

  • Ako mislite da je vaše računalo meta keyloggera, nastavite provjeravati ima li neželjenog softvera i izbrišite ga
  • Nemojte preuzimati datoteke iz nepoznatih izvora
  • Tijekom unosa podataka o zaporkama na bankovnim stranicama, koristite virtualnu tipkovnicu; zapravo, koristite virtualnu tipkovnicu gdje god je to moguće
  • Koristite upravitelja lozinki jer će upravitelj automatski unijeti lozinku, čineći pritiskom na tipke suvišnim (bez pritiskanja tipki, bez zapisivanja pritisaka na tipke)
  • Koristite moćan antivirusni i internet sigurnosni paket sljedeće generacije koji može zaštititi vaše osobno računalo od naprednih i evoluiranih kibernapada te identificirati i ukloniti zlonamjerni softver umjesto vas

Zaštitite uređaj sa Emsisoft Anti-Malware.


Je li vas antivirus iznevjerio? Mi nećemo. Preuzmite besplatnu probnu inačicu Emsisoft Anti-Malware i uvjerite se sami.

Image

Related Articles

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

 

Korisni linkovi