Što učiniti ako se vaše računalo ne može nadograditi na Windows 11?

Što učiniti ako se vaše računalo ne može nadograditi na Windows 11?

Najnoviji Microsoftov operativni sustav, Windows 11, pokrenut je u listopadu 2021., ali mnogim računalima nedostaje hardver potreban za nadogradnju. Dakle, što možete učiniti ako vaše računalo nije spremno za skok? Je li nadogradnja uopće vrijedna muke?

Kada je Windows 11 stigao na scenu, lansiran je s nekim restriktivnim i kontroverznim zahtjevima. Najznačajnije je da Microsoft zahtijeva od korisnika da budu na mreži i da imaju aktivan Microsoftov račun kako bi ga koristili. Ipak, ako vaše računalo nije kompatibilno, dostupne su opcije i rješenja, iako se razlikuju s obzirom na poteškoću i rizik. To može biti jednostavno kao što je povezivanje vašeg računala s internetom ili složeno kao ručna nadogradnja hardvera unutar vašeg računala.

Koji su minimalni zahtjevi?

Minimalni hardverski zahtjevi za Windows 11 su sljedeći:

  • Procesor: 1GHz ili brži s dvije ili više jezgri; mora biti Intel 8th gen/AMD Zen 2 ili noviji
  • RAM: 4GB
  • Pohrana: 64 GB
  • Firmware sustava: UEFI, sposoban za sigurno pokretanje
  • TPM: modul pouzdane platforme (TPM) verzija 2.0.
  • GPU: Grafička kartica kompatibilna s DirectX 12 ili novijim s WDDM 2.0 drajverom.
  • Mreža: internetska veza i Microsoftov račun

Ako niste sigurni, Microsoftova aplikacija za provjeru ispravnosti računala provjerit će ispunjava li vaše računalo minimalne zahtjeve za Windows 11.

Svejedno ga možete pokušati instalirati

Microsoft ne preporučuje instalaciju sustava Windows 11 ako vaše računalo ne ispunjava minimalne zahtjeve. Tvrtka kaže da pokretanje njegovog najnovijeg operativnog sustava na računalu koje nije dovoljno moćno može dovesti do "problema s kompatibilnošću", sprječavajući vaše računalo u primanju ažuriranja i poništavajući vaše jamstvo ako nadogradnja ošteti vaš hardver.

Unatoč tome, Microsoft je dao upute za korisnike koji žele natjerati Windows 11 da radi na stroju koji ga ne podržava. Dakle, ako želite riskirati, možete instalirati Windows 11 i vidjeti hoće li uspjeti.

Da biste nadogradili nepodržani stroj, morate stvoriti ključ registra koji će zaobići provjere TPM 2.0 i CPU modela. Petljanje s ključevima registra nosi svoje rizike, stoga provjerite znate li što radite prije nego što to pokušate. Nakon što je ključ registra povezan, trebali biste moći pokrenuti instalacijski alat sustava Windows 11 i nadograditi svoj stroj.

Ako zanemarite Microsoftova upozorenja i odlučite se nadograditi, pozorno pripazite na probleme. Možda će vam se posrećiti i imati glatku vožnju, ali imate deset dana da se vratite na Windows 10 putem alata za oporavak sustava ako naiđete na probleme. Idite na početak, postavke, oporavak sustava i vratite se. Nakon što prođe deset dana, Windows će izbrisati datoteke za oporavak kako bi oslobodio prostor na disku, a okretanje će postati složenije.

Nadogradite svoje računalo

Ako vas nekako sputava nedostatak RAM-a ili manjak prostora za pohranu, imate potencijalno lako rješenje. Možete dobiti dvostruki minimalni zahtjev RAM-a za Windows 11 za manje od 35 USD, dok vam jeftini vanjski tvrdi disk može pomoći da oslobodite prostor koji vam je potreban. RAM isječke u ; provjerite da li koristite ispravne kanale i da je RAM koji ste kupili kompatibilan s ostatkom vašeg računala. Vanjski tvrdi disk se može spojiti putem USB-a.

Nažalost, za većinu potencijalnih korisnika Windows 11 u ovom trenutku, potrebne nadogradnje su složenije i skuplje od instaliranja nove RAM memorije ili spajanja vanjskog tvrdog diska. Dobra vijest je da možda nećete morati kupiti i instalirati potpuno novu matičnu ploču. Potreban vam je čip s Trusted Platform Module (TPM) koji podržava TPM 2.0. Ako ste svoje računalo kupili nakon 28. srpnja 2016. , vjerojatno ima kompatibilan TPM čip.

TPM moduli su dostupni i kompatibilni s nekim starijim matičnim pločama, stoga provjerite to prije nego što raskomadate svoju opremu. Vaše računalo možda ima kompatibilan TPM čip koji niste omogućili, stoga izvršite tu provjeru i dopustite svoj čip ako je potrebno.

Također će vam trebati relativno novi procesor. Najstariji CPU s kojim možete pokrenuti Windows 11 je Intelov procesor 8. generacije, prvi put lansiran u kolovozu 2017. Korisnicima AMD-a je potreban još noviji hardver — Zen 2, koji je na tržište stigao 2019., najstariji je AMD CPU kompatibilan sa sustavom Windows 11.

Instalacija procesora jedan je od najosjetljivijih dijelova izgradnje računala , ali to je nešto što amater može učiniti za manje od 30 minuta. Matične ploče i druge komponente obično imaju određeni stupanj otpornosti na budućnost, pa ako vas procesor sprječava u nadogradnji, postoji velika šansa da možete ugraditi kompatibilan CPU. Nadogradnja hardvera prijenosnog računala je složenija, a raspon kompatibilnih dijelova daleko je uži. Može biti uključeno neko lemljenje. Ali ako se osjećate samopouzdano, moguće je nadograditi prijenosna računala .
Ne brinite se previše o tome

Microsoft ne "povlači" Windows 10 najranije do listopada 2025., tako da korisnici Windowsa 10 imaju još nekoliko godina prije nego što razmisle o novom operativnom sustavu. Dok se ne povuče, Windows 10 nastavit će primati podršku, uključujući važna sigurnosna ažuriranja i ispravke pogrešaka. Ne morate žuriti s nadogradnjom, a možda bi vam bilo bolje da kupite novi uređaj za godinu ili dvije umjesto da forsirate novi operativni sustav na starijem računalu koje trenutno imate.

Ako odustanete, postoji i šansa da će Microsoft smanjiti zahtjeve za Windows 11. Prošle godine tvrtka je rekla da su njezini zahtjevi " podložni promjeni s testiranjem ", pa postoji mogućnost da će pokušati maksimalno povećati broj uređaja Windows 11 će raditi s ako se upijanje zaustavi. U svakom slučaju, nema razloga da smatrate da postoji hitna potreba za nadogradnjom. Uzmite si vremena.

Zaštitite uređaj sa Emsisoft Anti-Malware.


Je li vas antivirus iznevjerio? Mi nećemo. Preuzmite besplatnu probnu inačicu Emsisoft Anti-Malware i uvjerite se sami.

Image

Related Articles

Danas je sjedište tvrtke Emsisoft na Novom Zelandu, ali održava globalnu prisutnost putem lokalnih timova u svim vremenskim zonama. Zlonamjerni softver ne spava, a ni mi.

 

Korisni linkovi